top of page

Sol, bad och albansk service

  • Writer: Olivia Johnsen
    Olivia Johnsen
  • Aug 8
  • 5 min read

Första hela dagen i Albanien inleds med tour-tröje-överraskning - och vi blir ett komiskt inspel bland rökande hotellgäster som försöker äta sin morgon-burek ifred. Tydligen är födelsedagsfirandet relativt etablerat bland hotellpersonalen efter rumsöverraskningen, så Per och jag blir kända som "Room 307? Happy Birthday!" genom större delen av komplexet.


ree
ree

Frukosten avnjuts med havsvy och en väldigt ansträngd industrifläkt som inte riktigt når hela vägen fram till bordet. Serveringen är ganska begränsad, men tillräcklig. Där finns bröd, i alla dess former, och där finns gurka. Två sorters meloner. Beska oliver och fårstinkande vitost. Små goda korvar. Och så sylter, så klart. Det finns också pannkakor, och stekta ägg som ser ut som pannkakor - men som faktiskt bara smakar just ägg- Och let me tell you att stekta ägg med fikonsylt är inte i närheten så trevligt som pannkakor med fikonsylt.


ree
ree

*Minen när man upptäcker att man rullat ihop ett stekt ägg med fikon*


ree

Vi blir också uppdaterade på de kreativa bäddningarna innan vi alla tar oss ner till stranden.


ree

Det nästan viktigaste med ett strandhäng är som bekant snacksen. Och så fort man rör sig utanför sitt eget lands gränser öppnas en värld av nya snacks som ännu inte snacksats. Kanske det bästa med resandet.


ree

Chili och Lime <3


ree

Albaniens treenighet; ost, oregano och ketchup


ree

Vi lever upp till vår position som äldsta syskon med våra medhavda påsklämmor - och utifrån bådas entusiasm kan jag lova att det numera är en standard del i den överflödiga packningen.


ree

Semesterbok (The Family Experiment) och svensk representation; The Semla has arrived.


ree
ree

Det behöver också nödköpas badlakan då vi inte får ta med hotellets handdukar ut; vi går för de klassiskt tacky patriotiska handdukarna och misstänker att vi nog skulle prutat, för försäljaren slänger med en tröst-penna i priset utan att någon av oss bett om det.


ree
ree

Så småningom blir det dags för lunch och de första riktiga kulinariska upplevelserna av Albanien väntar. Man kan fråga sig om det är så representativt att välja just ett burger shack för den typen av bedömning - men det ska visa sig att det här är ett av de bättre ställena att äta på. Vilket egentligen inte säger så mycket om stället i sig, som det säger om alla andra.


ree
ree

ree

Shish kebab <3


ree

För Per börjar sömnbristen bli en allt större del av dagen, och vid lunch är den påtaglig, tur då att man kan få några timmars siesta innan nästa utfodring.


ree
ree

Första kvällen är vi inbokade på hotellets restaurang på 6:e våningen med den fina havssutsikten. I enlighet med familjen vanliga sätt så kommer vi en timme tidigt och börjar möblera om när personalen inte är snabb nog. Det överlämnas gåvor, en couples-massage vid ett hotell längre ner på strandgatan, och gamla foton och trisslotter från farföräldrarna!


ree

8 månader, på livets första charter


ree
ree

När hälften av resesällskapet är 20-somethings blir det en annan typ av resande än vad vi tidigare växt upp med, och som blivande 30-åring som knappt kan lukta på ett glas vin utan att vara utslagen dagen därpå skiljer sig våra dagar i Albanien också från mitt liv.


ree

Grabbarna Grus upptäcker Raki


ree
ree

Den sofistikerade vinkännaren


ree

Allt görs i det ständigt konstiga ljuset som man på hotellet är glad för. På hotellrummen finns stora kors som lyser varmgult och ger rummen en konstig, gulsotig stämning. På restaurangen har man åter det brandgula temat, denna gång med höstlöv(?) som täcker hela innertaket. Det gör att man får en lite konstig rödaktig glow i princip hela tiden.


Väldigt charmigt.


ree

ree

Så kommer maten in, och den är... ehrm... dålig(?)


Det är en stor utmaning för köket att få ut så många rätter som vi beställt. Rätterna varierar kraftigt trots att man beställt samma saker, både i innehåll och utförande. Ingenting har någon egentlig smak, och vi kan ses misshandla salt- och pepparkar under hela kvällen.


ree

Vi får också ett antal exempel på att man helt enkelt skiter rätt mycket i sitt jobb och det mesta görs i en axelryckning. Alla frågor om menyn eller maten hanteras med den vanliga "Fuck you"-auran.


"Är det en tomatbaserad sås?"

"Det är skaldjur. "

"Jo, men är det en röd sås?"

"Nej."


ree

Den icke-tomatbaserade, icke-röda skaldjurspastan, med skalet från 4 musslor och innehållet av 2. Lite bläckfisk, som var okej, och 2 räkor - varav den ena absolut inte var okej.


ree

Haddock!


ree

"Ingår det något tillbehör till fisken?"

"Ja, potatis" en stund senare

"Ursäkta, skulle det komma någon potatis."

"Det brukar göra det, jag vet inte varför det inte gjorde det."

*Droppar liten assiett med pommes*

ree

Tur då att sällskapet är desto bättre.


ree

ree

Efter middagen blir det en promenad längs strandgatan. Ljud och ljus och 4-5 olika skränande högtalare per 10:e meter. Lovely. Gruppen blir också ambivalent i sitt sökande efter ett ställe om inte upplevs dött, men där man också faktiskt hör sina egna tankar.


ree
ree

Men när vi ser saccosäckar är saken biff.


ree

En del anammar the sacco-sit bättre än andra.


ree
ree
ree

ree

Det tas drinkbeställning, och vi imponeras av servitrisens förmåga att komma ihåg allt utan någon hjälp av papper eller penna. En stor kontrast till hotellet vi just lämnat. Det är bra cocktails, och mocktails! Det finns också, till ungdomarnas stora förtjusning, möjlighet att röka vattenpipa - en del i gruppen har mer erfarenhet än andra, men det är ändå med fnissig nyfikenhet som Shishan kommer fram.


ree

Som icke-rökare tänkte jag att jag gör en reverse ciggpaket kampanj. Dvs, istället för fuckade lungor på cigarettpaket så får ni bilder på ungdomar och icke-ungdomar som har en trevlig kväll men med lite vattenpipa-fakta!


ree

Kortsiktig påverkan: Kolmonoxid (CO) i vattenpiprök binder till hemoglobin i blodet och bildar karboxihemoglobin, vilket minskar syretransporten till bland annat hjärnan. Flera fall av CO-förgiftning hos vattenpiprökare har lett till akutsjukvård, med symtom som huvudvärk, illamående, trötthet och svimning – ibland kallat "vattenpipssjuka". Vattenpiprökning skadar hjärta och kärl genom att höja puls och blodtryck, störa blodtrycksreglering, försämra kärlfunktion, öka inflammation samt påverka lungorna och konditionen negativt.


ree

Långsiktig påverkan: Forskning visar att vattenpiprökning orsakar många hälsoproblem. Den ökar risken för cancer (lungor, matstrupe, mage - cancrar kända för sin dödlighet), lungsjukdomar, hjärt-kärlsjukdom, tandlossning, komplikationer vid graviditet, röstförändringar och benskörhet. Även munhälsan påverkas negativt, särskilt tänder och tandkött.


ree

Andrahandsrök från vattenpipa innehåller höga halter av kolmonoxid, aldehyder, partiklar och cancerframkallande ämnen. Studier visar att luften i vattenpipabarer ofta når ohälsosamma nivåer. Halterna av giftiga ämnen som aromatiska kolväten, nikotin och tungmetaller är ofta högre än vid cigarettrökning. En timmes vattenpipsession släpper ut 2–10 gånger mer skadliga ämnen än en cigarett.


En vattenpipsession ger mer kolmonoxid och PAH:er än en cigarett, ungefär lika mycket nikotin, men mindre tobaksrelaterade nitrosaminer. Rökare utsätts därmed för liknande hälsorisker som cigarettrökare. Under en vanlig session andas man in 100–200 gånger mer rök än vid en cigarett.


ree

Thank you for listening to my TED talk, Happy Smoking!


ree

Efter att ha känt oss Hookah-kulturella så rör vi oss vidare i jakt på nästa föda. Något sött efterfrågas, och av en del något salt. Så ett ställe som serverar pizzor och våfflor blir ett rimligt stopp. Notera nöd-glassen som redan hunnit inhandlas på vägen till restaurangen.


ree

Det hinns också med lite balkan-drama när servitören uppfattar vår order fel, beskyller den unga tjejen som gör våfflorna för detta, skäller ut henne i kulisserna, och enligt vittnen får henne att gråta. Detta väcker en diskussion som håller i sig under större delar av resan: hur länder och kulturer där heder och "respekt" är så viktiga att man kan bryta hundra osynliga, outtalade regler - också är länder där man ofta saknar grundläggande respekt, tolerans och sällan har en fräsch syn på kvinnor, HBTQ-personer eller djur.


Vi ser också många barn, som inom familjen går under begreppet mini-bossar, som är karikatyrer av sina äldre bröder, fäder, mor- och farbröder - och alla andra män i deras närhet. Cigg i handen, becknarväska över bröstet, shades och en gång som antyder att man äger hela världen - vid 10-12 års ålder. Man kan säga att framtiden ser ljus ut för dem, om ljus innebar oförbätterlig.


ree

MEN! Deras pizza är god


ree

Efter en händelserik, och samtidigt inte så händelserik, första dag är det skönt att komma tillbaka till hotellet och fortsätta vidare med sin senaste fixering; The Care.

Comments


  • Instagram
  • Snapchat
  • Spotify

©2023 by TagAlång

bottom of page